2018

(Klicka här för 2017, här för 2016, här för 2015, här för 2014, här för 2013, här för 2012, här för 2011, här för 2010, här för 2009, här för 2008, här för 2007, här för 2006, här för 2005, här för 2004, här för 2003, här för 2002, här för 2001, här för 2000, här för 1999, här för 1998 och här för 1997)

Januari - februari - mars - april - maj

Maj

07 - Östtimor-hjälte vädjar om återhållsamhet efter kampanjvåld  Nytt!

Vikeke, Östtimor. Östtimors självständighetshjälte Xanana Gusmão har vädjat till sina supporters att inte låta sig provoceras efter att valkampanjen inför kommande veckosluts val störts av våld.

Gusmãos parti National Congress for Timorese Reconstruction sade att 18 av dess anhängare i Vikeke-distriktet skadades under veckoslutet och att två fordon skadades i ett angrepp från medlemmar av det rivaliserande Fretilin-partiet.

Parlamentsvalen nästa lördag är de andra inom mindre än ett år för Östtimor efter att en Fretilinledd minoritetsregering kollapsade i januari.

Efter attacken i lördags sade Gusmão att Fretilin är ett våldsparti som borde läggas ner men uppmanade också sina anhängare att visa återhåållsamhet.

Jag ber er alla att inte svara på provokationer från andra partiers medlemmar, sade han. När ni återvänder hem ska ni tänka på er egen säkerhet och inte utöva våld.

Jorge Ribeiro, en lokal funktionör i Gusmãos parti, sade att polis och soldater som reagerat på våldet inte har arresterat någon. Vikekes polischef Antonio Mauluto sade att incidenten utreds. Mari Alkatari, Freilins generalsekreterare, saed att polisutredningen borde genomföras och sade till sina anhängare att avstå från våld.

Valet ställer en lös gruppering av Fretilin och ett mindre parti mot en formell allians bestående av tre partier, ledd av Gusmãos parti, som tillsammans röstade mot Fretilins program och budget, vilket resulterat i det nya valet.

Östtimor, en tidigare portugisisk koloni, var under ett kvarts sekel ockuperat av Indonesien. Det fick självständighet efter en FN-ledd folkomröstning 1999, men repressalier av den indonesiska militären ödelade den östtimoresiska halvan av ön Timor.

Idag står landet med 1,3 miljoner invånare inför bister fattigdom. Ledare, inklusive Gusmão, som var Östtimors förste president 2002 till 2007 och premiärminister från 2007 till 2015, har fokuserat på storskaliga infrastrukturprojekt för att utveckla ekonomin och finansierat dem med en minskande ström av oljeintäkter, men framstegen går långsamt.

President- och parlamentsvalen förra året var de första som hölls utan FN-övervakning.

Källa: AP

April

21 - Östtimors krokodiler är heliga och hungriga - stor artikel i Dagens Nyheters lördagsmagasin  Nytt!

I Dagens Nyheters lördagsmagasin den 21 april finns en lång artikel med fina bilder om problem med saltvattenskrokodiler som anfaller människor i Östtimor.

På Östtimor är krokodilen helig och får inte dödas. Den anses vara folkets förfäder. Följden blir att den varje vecka dödar någon människa. Nu försöker en insatsstyrka få befolkningen att ändra inställning. Det är ett jobb mot alla odds.

Källa: Dagens Nyheter

Mars

-

Februari

-

Januari

09 - Tre vattendammar planerade i Västtimor

Kupang. Indonesiens regering har för åren 2015-2019 planerat att bygga 7 dammar i den indonesiska provinsen East Nusa Tenggara. Dammarna är till för konstbevattning och elkraftgenerering.

Tre av de sju dammarna ska byggas i Västtimor, som är en del av provinsen.

Källa: tempo.co