2023

(Klicka här för 2022, här för 2021, här för 2020 här för 2019, här för 2018, här för 2017, här för 2016, här för 2015, här för 2014, här för 2013, här för 2012, här för 2011, här för 2010, här för 2009, här för 2008, här för 2007, här för 2006, här för 2005, här för 2004, här för 2003, här för 2002, här för 2001, här för 2000, här för 1999, här för 1998 och här för 1997)

februari - mars - april - maj

Maj

23 — Östtimors oppositionsparti vann flesta mandaten i parlamentsvalet — banar vägen för Gusmãos återkomst Nytt!

En sista rösträkning visar att Östtimors oppositionsparti vann söndagens parlamentsval.

Det resultatet i söndagens parlamentsval betyder att självständighetskämpen Xanana Gusmão återkommer troligen som premiärminister i Asiens yngsta demokrati.

Det slutliga resultatet offentliggjort av den nationella valkommissionen i tisdags visar att National Congress of the Reconstruction of East Timor, CNRT, fick 41 % av rösterna och vann 31 av de 65 platserna i parlamentet.

Regerande Revolutionary Front for an Independent East Timor, Fretilin, fick 25 % av rösterna och 19 mandat. Det lovade att godta valresultatet.

Democratic Party fick sex platser, det landsbygdsbaserade Khunto Party fem och People’s Liberation Party fyra.

Totalt 17 partier ställde upp. De måste ha en kvinna på minst var tredje plats på sina partilistor och mandat ges till partier med mer än 4 % av rösterna.

Inga partier bildade koalitioner före valet, vilket lämnar valet av den som ska leda regeringen till Gusmão, som leder CNRT, och Fretilinledaren Mari Alkatirir, som också tillhör motsåndsgenerationen.

Fretilin och CNRT har beskyllt varandra för åratals politisk förlamning. Spänningar mellan de två största partierna sedan 2018 ledde till att premiärminister Taur Matan Ruak avgick 2020 efter att regeringen upprepade gånger misslyckats att få sin budget godkänd.

Men han gick med på att stanna tills en ny regering bildats och att övervaka kampen mot coronapandemin. Hans regering har regerat utan en årsbudget och har förlitat sig på månatliga tillskott från oljefonden.

Hans regerande koalition består för närvarande av Fretilin, PLP som han leder och Khunto-partiet.

Valresultatet banar vägen för Gusmãos återkomst.

Den nya premiärministern i landet med katolsk majoritet kommer att få sitt uppdrag utmejslat med att 42 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

Östtimors självständighetshjälte Xanana Gusmãos parti hargjort bra ifrån sig i parlamentsvalet, vilket förbättrat hans chans återkomma som premiärminister i det sydostasiatiska landet.

CNRT fick 288.101 röster (41,62 procent) i valet den 21 maj och får 31 av 65 parlamentsmandat jämfört med de nuvarande 10 mandaten.

Professor Camilo Ximenes Almeida från Östtimors universitet sade att CNRT:s seger var ett tecken på väljarnas besvikelse över det regerande partiet.

Den [avgående] regeringen har inte uppfyllt många löften, vilket har lett till människors brist på förtroende och att de till slut vänt sig till CNRT, sade Ximenes till UCA News.

Gusmão var östtimors förste president 2002-2007. Han blev den fjärde premiärministern 2007 och satt till 2015. Han är ett viktigt stöd för den nuvarande presidenten José Ramos-Horta, som valdes förra året.

Ximenes sade att timoreser fortfarande respekterar Gusmão därför att han inte bara är en partiledare utan en enande och visionär ledare.

Det här resultatet skapar ett tillfälle för Gusmão att bli premiärminister 2023-2028.

Ximenes sade att det är mycket möjligt därför att Gusmão förblir favoriten.

Det officiella valresultatet kommer att tillkännages den 7 juni och nya parlamentsledamöter kommar att sväras in den 12 juni.

Gusmãos parti blev störst i 10 av de 14 distrikten och i alla utländska röstlokaler, inklusive Australien, Korea, Storbritannien och Portugal, vilket gör CNRT större än den regerande koalitionen ledd av Fretilin och PLP.

Fretilin lett av Mari Alkatiri, muslim och Gusmãos gamla rival, fick 178.248 röster (25,75 procent) och får lämna ifrån sig fyra mandat av sina nuvarande 23.

PLP lett av den nuvarande premiärministern taur Matan Ruak tappade fyra av 8 mandat efter att ha fått 5,88 procent av rösterna.

Democratic Party, ett av oppositionspartierna som väntas skapa en regering tillsammans med CNRT, har fått 9,32 procent av rösterna och säkrar sex mandat jämfört med de nuvarande fem.

De gröna och United Democratic Development Party fick 3,63 respektive 3,13 procent av rösterna och hamnar bägge under 4-procentspärren för att få mandat.

President Ramos-Horta har bett alla politiska partiers ledare att respektera valresultatet.

Jag vädjar till alla politiska partier, särskilt deras ledare, att respektera varandra och godta detta suveräna folks valresultat, sade Nobelprisvinnaren i ett uttalande.

Den tidigare portugisiska kolonin var ockuperad av Indonesien under ett kvartssekel och blev självständig efter en FN-ledd folkomröstning 1999. Indonesiens militär svarade med brända-jordens taktik som ödelade den östtimoresiska halvan av ön Timor.

Östtimors övergång till demokrati har varit vinglig med ledare som kämpat mot massiv fattigdom, arbetslöshet och korruption i landets fortsatta kamp mot arvet från den blodiga självständighetskampen och bittra politiska strider som vid tillfällen orsakat våldsutbrott. Dess ekonomi är beroende av minskande intäkter frå olja under havet.

Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) gav i år Östtimor observatörsstatus inför att landet blir det regionala blockets 11 medlem.

FN uppskattar att nästan hälften av landets beräknade befolkning på 1,5 miljoner invånare lever under den extrema fattigdomsgränsen 1,90 dollar per dag och att 42 av 1.000 spädbarn dör före sin femårsdag på grund av undernäring.

Källor:

April

03 — Labor och Greens uppgörelse om gas får vågskålen att väga över för Östtimor om Sunrise-projektet

Förra veckans uppgörelse mellan Labor och Greens med krav att nya gasprojekt är netto noll och en rad regleringar kommer att göra det svårare för Woodside att leda gas från Timor-havet till Darwin och stärker Dilis önskan att hysa det potentiella megaprojektet, säger analytiker.

När ministern för klimatändringar och energi Chris Bowen fick stöd i måndags från stora tillverkare för att han stillat oron över förra veckans lagstiftning om tung industris och resursers emission, har ytterligare tecken på säkerhetsmekanismernas påverkan på projekt för fossila bränslen dykt upp efter att Greens förhandlat fram en begränsning för gasemissioner.

Ändringar förhandlade mellan Bowen och Greens ledare Adam Bandt omfattar en klimattrigger för ministern att beakta när det gäller påverkan på säkerhetsmekanismens plan för nya projekt.

Ett nyckelprojekt som skulle kunna påverkas av noll-emmissions-politiken är det potentiella 50 miljarder dollar-fältet Greater Sunrise, som ligger 150 kilometer från Östtimor och 450 kilometer från Darwin.

Projektets operatörs Woodside, Albanese-regeringens och Östtimors förhandlingar om delad produktion och royalty-överenskommelser för det potentiella projektet har varit i ett dödläge.

Victorias tidigare premiärminister och Östtimors supporter Steve Bracks, som utsågs av utrikesminister Penny Wong i oktober som särskild representant för att hjälpa till att häva dödläget mellan regeringarna och Woodside, antas ha varit i Canberra förra veckan och ska vara med vi dsamtal i Dili nästa vecka.

EnergyQuests verkställande direktör Rick Wilkinson sade att det inte var någon fråga om att reformerna av skyddsmekanismen har höjt insatsen för stora projekt.

Byggandet av Sunrise i Östtimor har aldirg haft ett bättre tillfälle än det vi tittar på just nu, sade Wilkinson.

Trots att det finns många faktorer som påverkar Sunrise, inklusive tekniska utmaningar för att bygga en rörledning 3000 meter under havsytan längs det branta Timortråget till Östtimor, så när det kommer till kritan så gäller det för stora projekt att några få procent som gör att de kommer över gränsen.

Någonting som osäkerhet över olika saker som säkerhets mekanismen och osäkerhet om regleringar och tillämpliga skatter påverkar det, sade han.

Ett av skälen att det lutar mer åt Östtimor är [att] under säkerhetsmekanismen finns det en hel del ministeriell diskretion som har betydelse.

Du har klimatfrågor som också måste beaktas av ministern i nya eller utökade gasprojekt. Och de kan orsaka ytterligare kostnader på grund av de saker som det tenderar att krävas av projekt för att få dem godkända.

Medan gasprojekt fortsätter att utvärdera påverkan av säkerhets mekanismen, har stora tillverkare av stål och sprängämnen sagt att lagstiftningen betyder attnu kan fortsätta med planerade ansträngningar att minska koloxidutsläpp.

Credit Suisses energianalytiker Saul Kavonic sade att politiska faktorer fortfrande kan vända Sunrise mot Dili.

Du kommer att finna att vänstern inom Labor [i Australien Tommy Pollák/Östtimorkommittén] tenderar att ha en riktigt sympatisk syn på Östtimor, sade Credit Suisses energianalytiker Saul Kavonichan.

Men han sade att projektets sanna ekonomi fortfarande favoriserar att det utvecklas i Darwin, givet att lokalisering i Östtimor skulle kräva 5 till 15 miljarder i bidrag, viket skulle lägga mellan 3 och 5 dollar extra på varje miljon British thermal units (MMBtu) gas.

Däremot skulle ett pålägg av koloxidkostnad på projketets utsläpp i fas ett och två var 10 cent per MMBtu, sade Kavonic.

Antonio de Sousa, ordförande i landet petroleumbolag Timor Gap, sade i februari att lättheten att få godkännanden för gasprojekt i Östtimor jämfört med de ökande svårigheterna i Australien borde hjälpa till med att övertala Woodside att bygga multimiljarddollaranläggningen för gasbehandling där. Han citerade Santos kamp att få Barossa-projektet godkänt efter ett chockerande domstolsutslag förra året.

Östtimor och Woodside var inte omedelbart tillgängliga för kommentarer i måndags.

Woodside och dess partner Timor Gap och Japans Osaka Gas har beställt en studie över möjligheten att ta gasen till Östtimor för behanding och släptt företagets tidigare envishet att den måste behandlas i Darwin och att den underutvecklade östtimoresiska sydkusten inte var lämplig.

En del insatta observatörer tror att Woodside försökte att blidka östtimoresiska politiker, som insisterar på att gasen måste föras till Östtimors sydkust för att främja ekonomisk utveckling inför parlamentsvalet i maj 2023.

Även om joint venture för Sunrise under en tid valde flytande LNG som det lämpligaste valet för utveckling , så övergavs den idén för åtskilliga år sedan.

Timor Gap har en andel på 56,6 procent i fälten, Woodside har 33,44 procent och är den utsedda operatören och Japans Osaka Gas äger 10 procent.

Källa: Jacob Greber and John Kehoe/Financial Review

Mars

30 — Busslinje över gränsen kommer att främja ekonomin enligt Västtimors guvernör — ministeriet öppnar gränsöverskridande godstransporter Kupang-Dili

Kupang. Guvernören i East Nusa Tenggara (ENT), Viktor Bungtilu Laiskodat, välkomnade med glädje starten av den gränsöverskridande busslinjen (ALBN) som kommer att gå mellan Kupang, Indonesien, och Dili, Östtimor.

Som guvernör är jag verkligen lycklig över de steg som tagits av de båda ländernas regeringar, sade han underinvigningen av Kupang-Dili ALBN i passagerarterminalen av typ A i staden Kupang i torsdags.

ALBN på linjen Kupang-Dili kommer att börja trafifkeras den 30 april med fem bussar från både det statsägda bussbolaget Perum Damri och privata transportbolag. Östtimor kommer att ställa upp med två bussar.

Busslinjen är en del av genomförandet enligt ett memorandum of understanding (MoU) om gränsöverskridande kommersiella bussar mellan Indonesien och Östtimor.

Laiskodat sade att invigningen av den internationella landlinjen ger en viktig skjuts till den framtida utvecklingen av NTT.

Denna skjuts är, trots sin enkelhet, en väg till framgång. Varje framgångsberättelse måste börja med ett djärvt drag, bekräftade han.

Han konstaterade vidare att förverkligandet av Kupang-Dili ALBN är ett djärvt drag av Indonesiens och Östtimors regeringar för att göra det nödvändiga för att främja ländernas framtid.

Guvernören förväntar sig att den bilaterala kooperationen fortsätter att intensifieras för att nå ömsesidigt välstånd.

En representant för transportministeriet, Hendro Sugiatno, och en representant för transport- och kommunikationsministerieti Östtimor, Constantino Ferreira Suarez, delto direkt i invigningen.

Utöver ministeriernas representanter deltog regionala ledare från hela ön Timor och forumet för regionalt ledarskaps kommunikation (Forkopimda).

Östtimors president José Manuel Ramos-Horta deltog virtuellt från Dili.

Ministeriet öppnar gränsöverskridande godstransport Kupang-Dili

Transportministeriet har uttalat att det kommer att öppna en gränsöverskridande godstransporttjänst mellan Kupang i Indonesien och Dili i Östtimor, efter invigningen nyligen av en busslinje på samma rutt.

Busslinjen Kupang-Dili är för att flytta människor, men snart kommer ett samarbete för godstransporter att öppnas, sade ministeriets chef för landtransporter, Hendro Sugiatno, i staden Kupangs bussterminal i torsdags.

Sugiatno bedömde det som avgörande att öppna gränsöverskridande godstransporter från Kupang i East Nusa Tenggara till Dili med tanke på den enorma ekonomiska potentialen i gränsområdet.

Han förklarade att de gränsöverskridande transporttjänsterna för människor och gods etablerade i gränsområdena mot Malaysia och Brunei Darussalam hade visat positiva effekter för att stärka konkurrenskraften och ekonomin där.

Därför förväntade han sig att den kommersiella busslinjen Kupang-Dili och det planerade godstrafiksamarbetet kan få provinsens ekonomi att växa.

Vi måste tillsammans stödja detta, så att den ekonomiska tillväxten kommer att ske i gränsomådena i de två länderna, anmärkte han.

Sugiatno inbjöd berörda parter att stödja fraktbolagen för att underlätta för dem att driva rutten Kupang-Dili.

Dessutom betonade han att turistbusslinjer borde uppmuntras att öka turismsektorn i East Nusa Tenggara.

Östtimors generaldirektör för transporter och kommunikation. Constantino Ferreira Suarez, East Nusa Tenggaras guvernör Viktor Bungtilu Laiskodat och tjänstemän från forumet för regionalt ledarskaps kommunikation (Forkopimda) deltog i invigningen av Kupang-Dili-rutten.

Sugiatno sade att bussresan över gränsen mellan Kupang och Dili kostar 350.000 rupier (omkring 23 dollar) per person.

Han väntar sig också att den gränsöverskrivande busslinjen kan förbättra relationen mellan Indonesien och Östtimor.

Källa:

  1. Tegar Nurfitra/Antara news
  2. Aloysius L, Kenzu/Antara

28 — Indonesisk polis stärker samarbetet med Östtimors polis

Kupang. Indonesisk polis (Polri), representerad av East Nusa Tenggara:s (NTT) regionala polischef (Kapolda) generalinspektör Johanis Asadoma, intensifierade samarbetet med den östtimorsiska polisen (PNTL) genom att delta i sin chefs invigningsceremoni i Dili den 27 mars.

Chefen för Public Relations Division i NTT:s polis kommissionären Ariasandy uttalade att Asadoma deltog i ceremonin å Polris chefs, general Listyo Sigit, som inte kunde delta. Asadoma deltog i ceremonin med hoppet att förbättra samarbetet mellan Polri och PNTL för att bevaka gränsområden.

Tre gränsposteringar (Transboundary Guard Posts — PLBN) i Mota Ain, Motamasin och Wini är belägna mellan Indonesien och Östtimor.

Kapoldas närvaro var också ett tecken på ansträngningarna att förbättra ländernas broderskapliga band som har blivit väletablerade, bekräftade Ariasandy.

Hittills har bägge sidor ofta genomfört gemensamma gränspatrulleringar för att upprätthålla regionens säkerhet och säkra att ingen olagligt korsar gränsen.

Asadoma åtföljdes av cheferna för polisen i distrikten (Kapolres) i Belu, Kupang, TTU, Malaka och Alor och hans personliga stab under sitt besök i Östtimor.

De nämnda polischeferna är stationerade i gränsområdena mellan NTT i Indonesien och Östtimor.

Vid detta tillfälle deltog Asadoma också i PNTL:s 23-årsdag.

Källa: Tegar Nurfitra/ANTARA

27 — Kinesiska bolag får fler kontrakt i Östtimor än de från andra länder

Nyligen publicerade data visar att kinesiska bolag är de största vinnarna vid upphandlingar i Östtimor de senaste 12 åren.

Kinesiska bolag vann upphandlingar av regeringsprojekt i Östtimor med ett totalt värde på nästan 715 miljoner dollar mellan 2011 och 2023 enligt officiella data, vilket gjore dem till de största utländska vinnarna när det gällde sådana kontrakt.

Enligt den nationella upphandlingskommissionens (National Procurement Commission — CNA) siffror citerade i China-Lusophone Brief, vann bolag från Kina 44 kontrakt till ett värde av totalt 714,6 miljoner dollar under perioden. Indonesiska bolag vann 72 kontrakt värda nästan 499 miljoner dollar.

Andra länder som fick ett betydande antal upphandlingskontrakt omfattade Portugal med 30 kontrakt värda totalt 51,59 miljoner dollar, Frankrike med nio kontrakt värda 68,6O miljoner dollar. Kanadesnsiska bolag fick 12 projekt totalt värda 28 miljoner dollar.

[Se mer: Östtimor öppnar för gruvdrift.]

Under preioden registrerade CNA totalt 2.598 upphandlingar med ett totalt värde på omkring 3,78 miljarder dollar. Den stora majoriteten av dessa gitck till timoresiska bolag, som fick 2.351 kontrakt med ett totalt värde på över 2,12 miljarder dollar.

Kinesiska bolag med timoresiska exkluderade vann upphandlingar värda 1,36 miljarder dollar.

Källa: Macao News

24 — Vatikanen berömmer Östtimor för årlig hjälp till kyrkan

Regeringen i det katolskt dominerade landet ha godkänt ett årligt bidrag på 15 miljoner dollar till kyrkan.

En hög tjänsteman i Vatikanen i Östtimor har berömt regeringen för dess löfte att ge årlig finansiell hjlp till den katolska kyrkan och kallade det en långsiktig investering i människor snarare än en donation.

Monsignor Marco Sprizzi, charge d’affaires vid Vatikanens representation i huvudstaden Dili, sade att sådant stöd med syfte att hjälpa kyrkans socila arbete är viktigt för att ta itu med fattigdom och nå ut till dem som htills har exkluderats.

Regeringen godkände den 22 mars en årlig bidragsbetalning på 15 miljoner dollar till den timoresiska biskopskonferensen (CET), som följer på ett konkordat undertecknat av Vatikanens statssekreterare kardinal Pietro Parolin och Östtimor under ett besök av den näst högste tjänstemannen i Vatikanen sedan 2015 när det sydostasiatiska landet med katolsk majoritet firade 100 år av evangelisation.

Hjälpen grundas också på en överenskommelse undertecknad den 16 juni 2017 mellan regeringen och CET, som lovar finansiering av den katolska kyrkans social och utbildande aktiviteter.

Msgr. Sprizzi sade till UCA News att Vatikanen är tacksam för Östtimors regerings årliga bidrag.

Han medgav att det de första åren fanns ett antal svårigheter med användningen av bidragen med ekonomiska redovisningar som inte var så detaljerade, inte så öppen, inte så ansvarsfull, som de borde vara.

Därför, sade Vatikanens diplomat, när han anlände 2019, var hans första uppgift avseende biskoparna att verka för ansvarstagande. Så nu är redovisningarna mycket seriösa och professionella.

Till exempel, sade han, bestod förra årets rapport av 1.200 sidor med foton och kvitton som bilagor.

Han förklarade att nästan 40 procent användes för utbildning, 30 procent för sociala aktiviteter, 20 procent för styrning av kyrkan och 10 % var avsatta för förvaltning av medlen.

Pengarna som regeringen ger till kyrkan är verkligen en investering [i människorna]. Det är inte bara en slags donation, sade han.

Nästan 42 procent av landets 1,5 miljoner invånare lever under fattigdomsstrecket enligt Förenta nationernas utvecklingsprogram och många av dem är analfabeter i den tidigare portugisiska kolonin.

Msgr. Sprizzi sade att Vatikanen också fortsätter att ge finansiellt bistånd till landet.

Vi stöder stift, seminarier och ger tillfälliga bidrag till särskilda projekt såsom byggandet av kapell, kyrkor, skolor och hus för fattiga, sade han.

Ruben Goncalves, en katolsk lekman i huvustaden Dili, sade till UCA News att finansiering skulle få stor betydelse för mänsklig utveckling och skapandet av arbetstillfällen.

Vår landet står för närvarande inför många allvarliga problem, sade han.

Kardinal Dom Virgilio do Carmo da Silva, ärkebiskop i Dili, sade att finansiering var mycket viktig för att hjälpa den lokala kyrkan att fortsätta viktigt socialt arbete.

Den erhållna finansiering används för att bygga och hantera katolska skolor, kyrkor, kapell, församlingssalar och andra byggnader enligt varje stifts behov, sade han.

Källa: UCAnews

24 — 2022 Landrapport om praktiker för mänskliga rättigheter: Östtimor

Sammanfattning

Östtimor är en parlamentarisk republik med flera partier. Efter andra omgången i presidentvalet den 19 april, som var fri, rättvis och fredlig blev José Ramos-Horta republikens president. Efter fria, rättvisa och fredliga parlamentsval 2018, i vilka Taur Matan Ruak ledde en trepartikoalition till parlamentarisk majoritet, blev Ruak premiärminister.

Den nationella polisen upprätthåller inrikes säkerhet. Militären är ansvarig för det nationella försvaret med begränsat ansvar för inrikes säkerhet. Den nationella polisen rapporterar till inrikesministeriet, den kriminaltekniska polisen rapporterar till justitieministeriet och militären rapporterar till försvarsministeriet. Premiärministern tjänstgjorde samtidigt som inrikesminister. Civila myndigheter upprätthöll effektiv kontroll över säkerhetsstyrkorna. Det finns trovärdiga rapporter om att anställa i säkerhetsstyrkorna begick några fall av missbruk.

Betydande problem med mänskliga rättigheter omfattar trovärdiga rapporter om: godtyckligt ödande; korruption i statsförvaltningen; brist på utredning och ansvarsutkrävande för könsbaserat våld; våld mot personer med funktionshinder; och den värsta formen av barnarbete.

Regeringen vidto åtgärder för att åtla anställda inom säkerhetsstyrkorna som använt överdrivet våld eller varit inblandade i korruption, men allmänhetens uppfattning om straffrihet kvarstod.

Hela rapporten inklusive ovanstående sammanfattning i original på engelska kan du läsa genom att klicka på länken i källhänvisningen nedan.

Källa: Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor/USA:s utrikesdeprtement

22 — WFP, WHO och KOICA stöder regeringen för att förbättra skolmatsprogrammet i 400 skolor

Förenta nationernas världslivsmedelsprogram genomför ett gemensamt projekt med Världshälsoorganisationen medÖsttimors regering som partner och med finansiellt stöd på 7,8 miljoner dollar från Korean International Cooperation Agency (KOICA) för att ge hälsosamma och näringsriktiga skolmåltider till barn i 400 skolor i distrikten Bobonaro, Manufahi och Baucau med syfte att minska riskerna för barnsjukdomar och undernäring.

Projektet som ska pågå till 2025 har mottot Säg nej till 5S (Starvation, Soil-Transmitted Helminthiasis, Skin disease, Smoking and Sugary/alcoholic drink — svält, jordöverförda masksjukdomar, hudsjukdomar, rökning och sockrade/alkoholhaltiga drycker) och syftar till att tillhandahålla hälsosamma och näringsrika måltider, berikat ris och förbättra förhållandena och utrustningen i skolmåltidskök. Tio modellkök kommer att byggas och utrustning kommer att ges till 400 skolor i de tre distrikten.

Den 22 mars 2023, vid en ceremoni i Maliana, i distriktet Bobonaro levererade WFP med närvaro av representanter för KOICA den första fasen köksutrustning till 80 skolor för att förbättra säkerhet och hälsoförhållanden vi tillagning av skolmåltider.

Cecilia Garzon, chef för WFP i Östtimor, uttryckte stolthet genom stödet till ministeriet för utbildning, ungdom och idrott för genomförandet av skolmåltidsprogrammet och förbättring av hälsan hos barn i skolor i Östtimor.

Hon konstaterade också att WFP med KOICA:s stöd, tillhandahöll köksutrustning för 400 skolor i hela landet och bidrog till bättre näring med berikat ris och förbättrad hälsa genom förändrat socialt beteende (Social Behavior Change Communication — SBCC).

WFP-representanten betonade att Detta program är ett stort steg i kampen mot den dubbla utmaningen av matosäkerhet och undernäring bland barn i skolåldern i Östtimor. Vi hoppas att detta partnerskap kommer att fortsätta att stödja barn i skolåldern med näringsrik mat och matsäkerhet för att nå deras fulla potential.

Utöver förbättringen av infrastrukturen genom detta program, kommer WFP också att stödja förstärkning av systemet för att bygga ut försörjningskedjan, förbättra uppföljnings- och utvärderingssystem, introducera berikat ris i skolmåltider och öka kunskapen om hälsosamma dieter genom att kommunicera förändringar av socialt beteende för skolbarn.

Källa: Pressmeddelande/Östtimors regering

21 — Östtimor firar ankomsten av det första timoresiska flygplanet

Premiärflygningen av det första timorregistrerade flygplanet, en A320 opererad av det nationella flygbolaget Aero Dili Transport Service S.A., skedde igår den 20 mars 2023.

Premiärflyget från Indonesien landade i Dili omkring 8:30 med 17 passagerare, bland dem ministern för transporter och telekommunikation José Agustinho da Silva. Åtskilliga regeringsmedlemmar och president José Ramos-Horta bevittnade planets ankomst till President Nicolau Lobato International Airport.

Med början den 20 mars startar Aero Dili reguljära flygningar ill Indonesien och Singapore och planerar att expandera till Australien, Kina och Filippinerna.

Regeringsmedlemmarna närvarande vid ceremonin välkomnade ankomsten av det timoregistrerade flygplanet. De tror att kommer att leda till lägre priser och förbättringar av den nationella mobiliteten och kontakterna.

De betonade också att överenskommelser träffats med flera länder om flygförbindelser.

Källa: Pressmeddelande/Östtimors regering

20 — Östtimors president ber ny brittisk ambassadör att stödja timoresiska migranter

Uppskattningarna varierar, men det kan vara en grupp på 30.000 människor. Vi har någon som har kontakt med dem. Er prioritet är att med det Förenade kungariket normalisera situationen för dem som är dokumentlösa eller har brutit mot immigrationsreglerna. Det är flera än visa utfärdade för att få stanna i Förenade kungariket, sade José Ramos-Horta.

Statsöverhuvudet talade vid utnämningen av João Paulo da Costa Rangel till ny ambassadör i Storbritannien och den första utnämningen av en diplomat under Ramos-Hortas nuvarande mandatperiod.

En av era plikter är att undersöka hur vi kan stödja timoreser bättre när de skickar hjälp tillbaka till sina familjer. Det kan finnas möjligheter att starta ett särskilt program för timoreser utomlands, särskilt i Storbritannien, men också överallt. De som inte påverkas av de höga kostnaderna för överföring, så att pengarna som skickas till Östtimor blirt positiva har förtur, sade han.

Costa Rangel, 41 år gammal, är en av landets yngsta entreprenörer och grundade bolagsgruppen PAX 2010. Den sysselsätter idag fler än 2.000 människor.

Anställd i ministeriet för utrikesfrågor och samarbete (MNEC) mellan 2001 och 2004 har haft diplomattjänster vid Östtimors ambassad i Jakarta och konsulatet i Sydney.

Utöver att vara affärsman är Rangel känd som en berömd saxofonist.

Det förenade kungariket är Östtimors viktigaste partner och ett land som alltid underhållit utmärkta realtioner, sade Ramos-Horta och påminde om det stöd en stor solidaritetsrörelse för Östtimors självbestämmandekamp gett. Han påminde också om att förhandlingar med Det föenade kungariket pågår för att öppna en ambassad i Delhi inom en snar framtid.

Statsöverhuvudet tog tillfället i akt att hänvisa till tillkännagivandet nyligen att Australien, Det förenade kungariket och Förenta staterna kommer att samarbeta med produktion av den nya generationen u-båtar, SSN-AUKUS — kärnkraftdrivna, och att tre kommer att gå till Australiens flotta. and that three will be installed in the Australian Navy.

Diplomater från de tre länderna informerade Östtimors president i torsdags om den tillkänngivna överenskommelsen.

Östtimor önskar bara fred och lugn i sin region och i världen. Det har ingenting att säga till om när det gäller beslut om allierades säkerhet eller uppfattning och perspektiv av deras säkerhet. Mobiliseringen av krafter från Kina eller något annat land, sade han.

Vår oro kommer bara när vi ser militariseringen av Sydkinesiska sjön, som ökar spänningar och leder till mänskliga eller tekniska olyckor med oförutsägbara konsekvenser. Vi är oroliga för de skapade politiska realiteter som kränker UNCLOS, sade han.

Statsöverhuvudet sade att den nye ambassadören representerar en ansträngning för att öka värdigheten hos Timors diplomati, göra den mer effektiv, mera professionell, mer koordinerad och effektivare.

Nya ambassadörer kommer definitivt att utses de kommande månaderna. De kommer att uses med full ärlighet, allvar, utan stöd, enbart på varje till eller av presidenten föreslagen persons meriter, sade han.

Ambassadören är ett exempel på vad som ska vara de kvaliteter avseende tekniska kunskaper, utbildning och erfarenheter för TL:s ambassadörer. Tack för att ni har accepterat detta uppdrag från regeringen och PR, sade han.

Källa: Morton Obrien/Mediarun Search

13 — Demonstration av återanvänd plast i Östtimor

Dili. Ett iinovativt partnerskap mellan Plastics Solutions Alliance och Östtimors regering.

Mercy Corps och ministeriet för turism, handel och industri arbetade tillsammans med Dili-distriktet för att genomföra det andra demonstrationsprojektet för att visa användningen av lokalt producerade ekologiska konstruktionsmaterial inom det offentliga som en del av samarbete för att främja den cirkulära ekonomin.

Konstruerade med stöd från Plastics Solutions Alliance — ett innovativt partnerskap mellan USAID, KOICA, den Europeiska unionen, Caltech, Heineken och Mercy Corps för att driva ‘plastneutralitet’ i Östtimor — syftade projektet till att renovera rekreationsområdet för fotgängare runt stadens park — en av Dilis mest besökta parker och lekplatser.

Fler än 2.200 gatstenar och kantstenar gjorda av aåteranvänt plastavfall tillverkades och installerades av det lokala bolaget Caltech för att färdigställa områdets renovering med användning av motsvarigheten till 201.115 använda plastflaskor. Demonstrationsprojektet för återanvändning av plast i BJ Habibie-parken påbörjades den 13 februari och avslutades den 2 mars 2023.

Avsett att öka medvetandet om plastfrågor och uppmuntra användningen av lokalt återanvända produkter är initiativet en del av en kollektiv insats för övergång till ansvarig användning av plast, som kombinerar deltagande av civilsamhället, ändrade vanor, investeringar i lokala cirkulära lösningar och mångsidig stöd till ekologiska system för att bygga en inkluderande värdekedja.

När plastnedskräpning blir en stor utmaning för att nå Östtimors vision att bli en konkurrenskraftig turistdestination, som respekterar sin naturskönhet och sitt kulturella arv, belyser projektet betydelsen av samarbete över sektorsgränser för att hantera landets ökande plastström.

För mer information var god kontakta Circular Economy Program Manager, Mercy Corp Graziela Xavier.

Källa: Press release/Mercy corps

12 — Östtimor måste använda sin oljefond förnuftigt innan den tar slut

Dili. Civilsamhället och akademiker vädjar till regeringen att använda oljfonden förnuftigt för att gynna de fattiga, inte de rikaste och de vid makten.

Vi har förbrukat hälften av vår oljefond (15 miljarder USA-dollar), men inget betydande framsteg har gjorts för att öka landets inhemska intäkter. Så är till exempel kvaliteten på vår utbildning fortfarande dålig, vi har fortfarande problem med vatten och avlopp etc, kommenterade Lao Hamutuks forskare, Celestino Gusmão i en omfattande intervju hos Tatoli i Dili.

Han sade att Östtimor har förbrukat omkring 15 miljarder USA-dollar av sin oljefond och att pengarna inte har använts vist för folkets nytta.

Av de 15 miljarderna har landet lyckats att bara generera 1 miljard i intäkter.

Regeringen har alltid offentligtgjort att folket alltid står i centrum för dess politik, olyckligtvis är budgetavsättningarna för produktiva sektorer fortfarande mycket små, sade Gusmão.

Han sade att förr eller senare kommer Östtimor att få slut på sin oljefond och att därför ledaren borde använda den vist för folkets bästa och inte för eliternas intressen: Den återstående oljfondenborde användas vist för en hållbar ekonomisk utveckling av landet.

Östtimor sägs få slut på olja och gas i Bayu Undan-fältet i maj 2023, som landet har förlitat sig på för statens inkomster sedan 2004.

Regeringen måste försäkra sigom att den återstående oljefonden används för att förbättra landsbygdsvägar, elen, vatten och avlopp, gundläggande utbildning, undernäring och grundläggande infrastruktur etc, betonade han.

Gusmão sade att det inte är något fel med olje- och gasfält och tillade att landet borde ändra sin livsstil avseende användningen av oljefonder: Det har ingen betydelse om vi hittar fem eller sex nya olje- och gasfält. Men om vi fortsätter med vår nuvarande livsstils sätt att använda oljefonden, så kommer vi att fortsätta ha samma problem.

Än en gång, om vi inte använder den återstående oljefonden vist, och på ett mycket strategiskt sätt, kommer vi inte att ha några pengar kvar 2034. När vi inte längre har någon oljefond betyder det att det inte finns någon budget för el, löner etc, varnade han.

På samma plats föreslog, Teodoro Mota, en akademiker från Dili Institute of Technology (DIT) att regeringen borde söka andra alternativ för att hålla igång Östtimors ekonomi innan oljefonden tar slut.

Bayu-Undan-fältet skulle demonteras inom en nära framtid om produktionen upphör. Därför skulle utvecklingen av gasfältet Greater Sunrise vara nästa alternativ för att stödja landets ekonomi, sade Mota. Regeringen borde leta efter internationella oljebolag, som har finansiell och teknisk kapacitet att påskyda utvecklingen av Sunrise-fältet.

Enligt en rapport från Östtimors centralbank publicerad i november 2022 minskade Östtimors oljefond till 16,9 miljarder dollar under det tredje kvartalet 2022 från föregående kvartals 17,84 miljarder.

Regeringen borde allvarligt överväga investeringar i de produktiva sektorerna — jordbruk och fiske och turism för att bidra till nationell utveckling och ökning av statens intäkter, betonade han.

I obtober 2004 höll Östtimors planerings- och finansministerium ett offentligt rådslag om konceptet att skapa en oljefond för Östtimor till vilken oljeintäkterna skulle föras.

Källa: Filomeno Martins/TATOLI

10 — Regeringen lanserar myndighet för att bekämpa tillväxthinder

Ministerrådets ordförande, som representant för premiärministern, tillsammans med vice hälsovårdsminister, Bonifácio Mau Coli dos Reis och utvecklingspartner lanserade officiellt myndigheten Unit of Mission to Combat Stunting (UNMICS), ett regeringsinitiativ för att bekämpa förekomsten av begränsad tillväxt hos barn på grund av undernäring (på engelska stunting) i Östtimor. Ceremonin ägde rum den 10 mars 2023 i regeringsbyggnaden i Dili.

UNMICS upprättas enligt förordning 91/2022, December 22nd och kommer att som generaldirektör ha Filipe da Costa, presidentens rådgivare för matsäkerhet och kost och brännpunkt för SUN-rörelsen.

Begränsad tillväxt är ett allmänt hälsoproblem som inträffar när barn utsättes för olämplig närings under tidiga år i livet och leder till begränsad och störd tillväxt.

UNMICS kommer att vara ansvarigt för att föreslå en nationell plan för att bekämpa stunting, genomföra åtgärderna i den, informera och upplysa befolkningen om orsaker till och konsekvenser av stunting, mobilisera människor för att övergå till preventivt uppförande och stödjande aktiviteter för att angripa och mildra problemet.

UNMICS kommer att koordinera sig med andra relevanta adminstrativa myndigheter för att utveckla en handlingsplan för att bekämpa stunting i Östtimor och genomföra åtgärderna enligt planen. Att upprätta denna enhet är ett viktigt initiativ av Östtimors regering för bekämpa stunting och främja hälsa och välmående hos landets barn.

Minister Fidelis, i början av ceremonin, betonade vikten av att skapa denna enhet, som är den initiala fasen av den långa insats som regeringen avser att göra för att bekämpa stunting och undernäring i allmänhet, tillsammans med andra pågående åtgärder såsom reglering av bröstmjölksersättning, förbättring av programmet för mödrapenning, ökning av värdet på skolmat, besluten som snart ska diskuteras i ministerrådet om förskolor och färdigställandet av förordningen om näringstillsatser, investeringar i vatten och avlopp och ökningarna för denna sektor i budgeten.

Ministern förklarade också att UNMICS syftar till att förbättra samarbete och koordinering mellan ministerier och mellan dem och utvecklingspartner liksom att stärka regeringens ansträning att bekämpa stunting eftersom 47 % av Östtimors befolkning lider av stunting, särskilt barnen.

Vice hälsovårdsministern konstaterade, i sitt inlägg, att frågan om säker och näringsriktig föda är inte bara hälsovårdsministeriets kompetens utan ocså förbunden med olika relevanta institutioner och ministerier och alla intressenter av mat och näring.

Han nämnde också att kronisk undernäring och stunting direkt påverkar den fysiska tillväxten och intellektuell, kognitiv, känslomässig och motorisk utveckling hos barn, som i framtiden kommer att påverka landets utveckling.

Vice ministern betonade också att betydelsen av denna myndighet för koordinering och mobilisering av alla befintliga resurser i Östtimor både på regeringsmyndigheters nivå och Förenta nationernas organ, utvecklingspartner, privat sektor, civilsamhälle, religösa samfund och hela samhället knutet till näring, matsäkerhet och näringsriktig och hälsosam mat.

Källa: Pressmeddelande/Östtimors regering

 
 

10 — Freedom House: 2023 års värden för Östtimor

Frihet i världen 2023 — Östtimor: 72/100 Fritt

Politiska rättigheter 33/40
Civila friheter 39/60

Förra årets värde och status: 72/100 Fritt

Status för global frihet är beräknad enligt en viktad skala. Se metodologin.

Den kompletta rapporten Freedom in the World 2023 för Östtimor kommer att publiceras så snart den blir tillgänglig. Andra uppgifter om Östtimor från Freedom House finns på sidan https://freedomhouse.org/country/timor-leste.

Källa: Freedom in the World 2023/Freedom House

05 — Ramos-Horta vid FN:s femte konferen om de minst utvecklade länderna

Förenta nationernas femte konferens om de minst utvecklade länderna 5 mars 2023

Minst utvecklade länder har fått ‘råaste uupgörelsen’, säger generalsekreteraren och betonar att eran av svikna löften måste få ett slut när konferensen ‘Från vapenvila till välstånd’ öppnas.

Världsledare samlade i Doha vädjar om stor reform av global finansiell ordning, förnyat löfte om hållbara utvecklingsmål.

José Ramos-Horta, Östtimors president, beskrev sitt lands strategiska utvecklingsplan, som ser det som ett övre-medelinkomstland med en frisk och utbildad befolkningen 2030. För att förverkliga denna vision syftar planen till att utveckla en diversifierad inkluderande ekonomi som är mindre beroende av olje- och gasintäkter; förbättra infrastrukturen för att binda ihop människor och marknader; skapa kunnig och frisk arbetskraft; och främja socialt skydd för samhällets mest sårbara. När han räknade upp de betydande framsteg Östtimor har gjort under de senaste två decennierna påpekade han att åtskilliga utmaningar fortfarande måste lösas. Till exempel så är, trots en betydande minskning av fattigdom, mångsidig fattigdom i Östtimor vanligast i den sydostasiatiska regionen med 45,8 procent. Men stor förbättringar av infrastrukturen kommer att möjliggöra kontakt med globala och regionala marknader vilket är livsviktigt för landets ekonomi och handel.

Han fortsatte med att säga att, givet nuvarande framsteg för den nationella utvecklingen, utsikterna för att Östtimor ska nå de hållbara utvecklingsmålen till 2030 är osäkra. Låt oss vara rättframma uppmanade han och betonade att om det internationella samfundet använder frasen internationella partner uppriktigt, så måste de många parterna i det partnerskapet dela både framgångar och misslyckanden lika. Konstaterande att hans lands partner tenderar att skylla misslyckanden på den mottagande parten och undvika granskning av sina egna biståndsprogram, som kan ha bidragit till de samma, pekade han också på långivarna har visat varken hjärta, humanitet eller visdom i nedskrivning eller omstättning av skulder de minst utvecklade länderna har. Skissande ytterligare utmaningar hans land står inför betonade han att internationella partnerskap spelar en nyckelroll för att stödja förhållanden för strukturell transformation. Medan han erkände olika initiativ för att stödja de minst utvecklade länderna, betonade han att förutsebart stöd till handel, förmånlig finansiering och tillgång till teknologi kommer att vara nycklar för att möjliggöra strukturell transformation.

Källa: Från möten/FN

Februari

23 — Gusmão, Alkatiri och Greater Sunrise: Östmor utlyser parlamentsval

Australia’s northern neighbour approaches a political inflection point.

Den 21 maj kommer väljare i Östtimor att gå till valurnorna för landets femte parlamentsval sedan 2002. Val i en av Sydostasiens mest pulserande demokratier är alltid en tävlingsinriktad affär och timoreserna värderar sin rätt att rösta därför att deras enkla handling att rösta säkrade deras väg till självständighet 1999.

De fem åren efter valet 2018 har präglats av politiskt tumult — samregering, dödläge, regeringsbyte, och presidentbyte — det har lett till inkonsistent politik och hindrat institutioners mognande. När valdagen närmar sig kommer två faktorer att forma valmiljön — en förankrad i det gamla och en avgörande för landets framtid.

Förhållandet mellan Gusmão och Alkatiri, som leder landets två största partier, är en av de definierande egenskaperna hos timoresisk politik.

Xanana Gusmão mot Mari Alkatiri

Förhållandet mellan Gusmão och Alkatiri, som leder landets två största politiska partier, är en av de definierande egenskaperna hos timoresisk politik. Som jag skrev förra året:

Förhållandet mellan Gusmão och Alkatiri har länge varit omtvistat — en del av deras msesidaiga animositet stammar från det faktum att den förstnämnde var i landet under ockupationen medan den senare nämnde var i exil utanför landet. Vardera har tydlig olika personliga stilar. Gusmão är känd för sin karisma medan Alkatiri är en ganska lugn person …
De senaste åren har de två varit inbegripna i en slags skuggboxning, var och en har försökt att knocka den andra ut från politiken. Varje gång en av dem blir nedslagen — vare sig genom nederlag av den av Alkatiri ledda minoritetsregeringen 2018 eller genom avsättning av den av Gusmão stödda regeringen 2020 — reser de sig och slår tillbaka.

Valet i maj kommer att bli ännu en rond i deras fejd med Gusmãos National Congress for Timorese Reconstruction (CNRT) försök att störta Alkatiris Revolutionary Front for an Independent East Timor (FRETILIN) regering. När det för närvarande inte finns någon offentlig opinionsundersökning pekar anekdotisk fakta och presidentvalet 2022 mot att CNRT är en tidig favorit.

Ingetdera parti tycks berett att bilda en koalition före valet, som CNRT gjorde med Majoritetsalliansen för framsteg (Majority Alliance for Progress — AMP) 2018, så det blir avgörande vem som vinner flertalet röster. Enligt Östtimors konstitution så får det parti som gjort det först möjlighet att bilda en regering, som Fretilin gjorde 2017, när de oväntat slog CNRT med 1.135 röster.

Greater Sunrise

Att utveckla petroleumfältet Greater Sunrise, som ligger utanför Östtimors sydkust, är nödvändigt för landets ekonomiska framtid. Att göra så har fördröjts på grund av långvarig oenighet mellan fältets delägare — Timor Gap, Woodside Petroleum och Osaka Gas — om huruvida flytande naturgas (LNG) från det ska behandlas i existerande infrastruktur i Darwin, Australien, eller ny infrastruktur i Östtimor under det vardagliga namnet Tasi Mane.

Överflödigt att säga att frågan har betydande politisk innebörd. Som jag skrev i mars 2022 i samband med presidentvalet:

Åtskilliga politiska partier kommer att finnas på valsedlarna, men kampen mellan CNRT och Fretilin — och Gusmão och Alkatiri — kommer att definiera valet.

För att försäkra sig om Gusmãos stöd har president Ramos-Horta också visat stöd för Tasi Mane … Det finns många frågor om projektets kostnad och genomförbarhet — en del av orsaken till att den nuvarande Fretilin-regeringen i grund och botten pausat det — men det är Gusmãos topprioritet och han ser det som sitt arv.
Om projektet återupptas satsar landet sitt hus på att det fungerar och ger de utlovade ekonomiska vinsterna. Om det inte gör det, så kan landet förlora den välbehövliga olje- och gasvinsten och stå inför en eknomisk avgrund i det slutet av 2020- eller början av 2030-talet. Projektets kostnade kräver internationella investeringar, vilket öppnar dörren för en av investeringar skapad geopolitisk tävlan.

Gusmão har länge varit den ledande förespråkaren för Tasi Mane och ser det som sitt arv. Men Alkatiris Fretilin som regering har varit ljummet för megaprojektet och huvudsakligen pausat det sedan 2020. Ramos-Horta, som är lierad med CNRT och stöddes av Gusmão under sin presidentkampanj, har högljutt stött projektet på den interantionella arenan i ett hittills framgångslöst arbete att lösa dödläget mellan samarbetsparterna.

Ekonomiska frågor kommer att ha huvudrollen när de bägge partierna kampanjar i landet för att övertyga väljarna om att deras hållning om Tasi Mane och Greater Sunrise är den rätta. Förvänta dig inte att de plitiska detaljerna får stor uppmärksamhet, utan de kommer i stället att svepa in det i flaggan eftersom timoresiska kampanjer drivs av motståndstidens dåd och nationell identitet snarare än partiernas plattformar och politiska prioriteter.

Utsikten av ett förenad ledning med Ramos-Horta och parlament och regering ledda av CNRT är lockande för Gusmão och han argumenterar redan för att val av hnas parti kommer att återställa stabiliteten — någonting som väljare kanske önskar sig — och ge de utlovade ekonomiska fördelarna av Tasi Mane. Fretilin kommer att aggressivt bekämpa dessa påståenden och det har ett mycket stabilt grundstöd som gör det konkurrenskraftigt i varje val.

Åtskilliga politiska partier kommer att finnas på valsedlarna, men kampen mellan CNRT och Fretilin — och Gusmão och Fretilin — kommer att definiera valet. Det kommera att noga följas av det internationella samfundet på grund av konsekvenserna det har för två högprofilerade transnationella frågor — geostrategisk konkurrens och demokrati — som är större än önationens storlekt.

Källa: Parker Novak/the interpreter

23 — Östtimors skattehöjning på sockersötade drycker påverkar allmänhetens hälsa positivt

Dili. Östtimors regering har nyligen tillkännagett en ökning av skatterna på socker och sockersötade drycker (SSD). Skattehöjningen är i överensstämmelse med andra länders, som har genomför liknande politik för att bekämpa den ökande förekomsten av fetma och icke-smittsamma sjukdomar. Östtimors beslut kommer därför att påverka allmänhetens hälsa positivt.

Skatter på socker och sockersötade drycker är kända som hälsoskatter. Enkelt sagt, dessa skatter läggs på produkter som är kända för att vara skadliga för hälsan. Till exempel är skatterana på tobak och alkohol också hälsoskatter.

Skatter är en av de många parameterar som bestämmer marknadspriset på en produkt. Högre skatter leder till ökade produktpriser, vilket har en direkt negativ inverkan på försäljningen. Det finns omfattande bevis från studier som har kopplat högre hälsoskatter till minskad försäljning och förbättrade hälsovanor.

Världshälsoorganisationen (WHO) har länge förordat att länderna ska införa hälsoskatter och/eller öka befintliga skatter. Fler än 80 länder i världen har någon sorts skatt på sockrade drycker. I december 2022 resulterafe WHO:s normerande arbete i denna riktning i publiceringen av en omfattande global manual för beskattning av sockersötade drycker. Dokumentet utvecklar bevisen för SSD-skatters påverkan på priser, försäljning, intäkter och är ett starkt argument för sådana skatter och ger detaljerade råd om politisk utformning, skattestruktur och fallstudier för länder att ta efter och kopiera. Det är viktigt att notera att SSD-skatter kan bidra mycket till att reducera sockerkonsumtion, när de införs som en del av en omfattande strategi i samband med andra planer och åtgärder för att förbättra dieter, konstaterar manualen och föreslår vidare att skatteintäkten används för att subventionera frukt, grönsaker, skolmåltider och andra initiativ för hälsosammare dieter.

Ökningen av SSD-skatter skulle kunna förbättra en stor mängd hälsoindikatorer. Överväg: Enligt undersökning av Östtimors mat och näringsintag (Timor-Leste Food and Nutrition Survey — TLFNS) 2020 är nästan hälften av barnen under fem år hämmade i växten och uppskattningsvis 8,6 % lider av akut undernäring. Hämmad växt och undernäring är resultat av otillräckliga och olämpliga måltids- och dietvanor med skräpmat och SSD. Ökningen av SSD-skatter kommer att främjatimoresiska barns, den framtida generationen, utveckling av hälsosamma matvanor.

TLFNS belyste också andra oroande tendenser — den stor förekomsten av övervikt/fetma hos barn under fem år (1,2 %) och kvinnor i reproduktiv ålder (19,3 %). En undersökning av hälsan i skolor (Global School-Based Health Survey — GSHS) 2015 visade att 43,2 % av eleverna i åldersgruppen 13 till 17 år dricker läskedrycker en eller flera gånger om dagen under en 30-dagaras period före undersökningen. Dessutom visade en översikt av ekonomin (Observatory of Economic Complexity — OEC) 2020 att sockrade drycker (HS Code 22.02-Flavoured water) var den fjärde-största varan i matimporten efter ris, palmolja och fjäderfäkött med ett ungefärligt handelsvärde på 12 miljoner dollar.

Låt oss ta en titt på andra sjukdomar kopplade till SSD. Östtimor har en tung börda av icke-smittsamma sjukdomar såsom kardiovaskulära sjukdomar, cancer, diabetes, och Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Icke-smittsamma sjukdomar orsakar uppskattningsvis 45 % av dödsfallen i landet. WHO har haft nära samarbete med hälsovårdsministeriet för att genomföra Package of Essential Noncommunicable Diseases (PEN) med syfte att tidigt upptäcka följa riskfaktorer såsom högt blodtryck, alkoholkonsumtion, tobaksbruk och levnadsvanor. Med ökningen av SSD-skatter får WHO:s ansträngningar för att minska icke-smittsamma sjukdomar ytterligare fart.

Introduktion och ökning av hälsoskatter kräver enorm politisk vilja. Det beslut Östtimors regering fattat ska alltså få stor uppskattning. Det är ett stort steg för att uppnå drömmen om ‘friska östtimoreser i ett friskt Östtimor’.

Källa: Dr Arvind Mathur, WHO:s representant i Östtimor

14 — President Ramos-Horta: Några tankar om parlamentsvalet 2023

Östtimors president José Ramos-Horta har skrivit en längre artikel med tankar om politiken i landet. Jag har översatt några korta utdrag. De finns här nedan. En länk till hela artikeln, på engelska, finns i slutet som källhänvisning. Tommy Pollák/Östtimorkommittén

Idag har jag bestämt mig för att lägga fast datumet för parlamentsvalet 2023. Jag menar att det är klart att det timoresiska folket förväntar sig att valen äger rum enligt konstitutionen och vid ordinarie tid. Det är klart att det är i nationens och vår framtids intresse att valen äger rum så snart som möjligt. Det är nu dags för folket att få tillfälle att uttrycka sin demokratiska vilja och forma de kommande fem åren och vidare av vår nationella och sociala utveckling.

Avseende all tidigare politiska instabilitet vill jag bara göra en kommentar. God konstitutionell praktik och legalitet beror på att inte enklet förlita sig på juridiska tolkningar som skiftar och ändras enligt de särskilda intressena hos de som kan sitta vid makten tid efter annan. God tro, integritet och etik bildar på samma sätt en viktig del av alla konstitutionlla system. Ibland kan människor ha idén att politiska partier och deras ledare är beredda att göra allt för att förbli vid makten, är beredda att anta juridiska tolkningar motsatta dem de hade vid en annan tidpunkt och under andra omständigheter undermineras människors tro på vårt juridiska och konstitutionlla system. Jag menar att det är rättvist att säga att det är sällsynt att politiker kan hålla huvudet högt och säga att de under de senaste fem åren alltid har satt landets intressen före sitt partis och personliga intressen.

Allt jag som president kan göra är att hoppas att under den kommande valkampanjen och nästa mandatperiod alla partiers politiker börjar lära sig att skilja på parti- och nationella intressen. Det är nu utan tvivel dags för våra nationella politiker och politiska partier att handla med den integritet och etiska mognad som folket förtjänar. De kommande fem åren markerar en för vår nations framtid avgörande period. Hur våra handlingar och vår politik fortsätter kan faktiskt göra eller förstöra landets framtid. Det är i detta avseende som jag idag vill ägna tid åt att tala om och tänka på politiska partier och den offentliga debatten. Jag vill avsluta mitt tal idag med oro jag har för lagens tillstånd och olika säkerhets- och spaningsmyndigheter och de faror för vårt land som utgår från detta.

Politik och principer

Hur mycket är verkligen bara om våra olika ledares personligheter?

… börja tänka om det nuvarande tillståndet hos vår demokrati, våra politiska partier och nationens bästa intresse. …

Vilka principer främjas av de politiska partierna i Timor idag?

Det finns en uppfattning bland många människor, som innehåller ett mått av sanning, att politiska partier i Timor är enkla sätt för partimedlemmar att få arbeten och maktpositioner. …

Den strategiska utvecklingsplanen 2015-2030 (Strategic Development Plan 2015-2030) är till stor del … en uppsättning mål som vi alla enkelt kan enas om. Vad som saknas … är detaljerade principer för hur vi kan nå dessa mål …

Singapores modell för en teknokratisk regering

… många människor har pekat på Singapore som en modell för Timors utveckling. De pekar på de stora byggnaderna, vägar och handelsplatser, men de glömmer ofta de särskilda historiska och geografiska och handelsskälen för att Singapore utvecklades på det sätt det gjorde. …

… i partipolitik i Singapore är betoningen inte på tävling utan på få de bästa och mest kapabla människorna till parlamentet och regeringen. Pragmatism är viktigaste konceptet … I Singapore, i motsats till Östtimor, utses och ersätts viktiga statstjänstemän på alla nivåer inte varje gång en ny regering kommer till makten. … vi måste fråga oss själva: hur skulle en teknokratisk regering bli upplyst och styrd av lämpliga och relevanta demokratiska principer och kontroll …

I Timor måste vi fråga oss själva

Politik och det allmännas intresse

Den allmänna viljan och politiska val

Politiska mål satta i den strategiska utvecklingsplanen (SDP) kräver politik ovh vägar att den. Det kan finnas olika vägar att nå ett givet mål i SDP:n. Det är de politiska partiernas uppgift att staka ut och argumentera för dessa olika vägar. …

Generationsväxling och politikval

Detta kan vara den avgörande frågan för vårt lands framtid. Vi, 1975 års generation, historiska motstånds- och självständighetsledares generation, blir helt enkelt gamla. Generationsväxling kräver mer än nya ledare för politiska partier. …

Partier, representation och decentralisering

Orden ‘demokrati’ och ‘republik’ tvingar oss att granska vissa problem.

Till exempel, i några andra länder, väljs parlamentsledamöter på mandat som direkt representerar ett område eller en region och fördelas inte enligt det partierna beslutar. Så till exempel om ett sådant system existerade i Timor, skulle vi kunna ledamöter som representerar de olika deldistrikten (på portugisiska postos) i landet. Vi har 65 postos, vilket om de utgjorde grunde för vårt parlament skulle ge oss samma antal ledamöter som vi har idag. En ledamot representerande en posto skulle skapa ett direkt samband till denna. Väljare skulle förvänta sig att deras rpresentant skulle handla både både i landets och och snin postos intresseö Det skulle också ge människor utanför partisystemet ett tillfälle att bli oberoende ledamöter i parlmentet. Representerar ledamöter valda enligt partilistor verkligen folkets intressen eller representerar de i själva verket sina partiers intressen?

Rådplägande1 demokrati

Asiatiska experiment med rådplägande demokrati kan också vägleda oss i vårt tänkande om framtiden. Rådplägande demokrati kan beskrivas som ett sätt att betona betydelsen av överläggningar mellan likar, som främjar reflektion och som resulterar i bindande och lagliga beslut. Beslut borde vara grundade på förnuftets kraft snarare än passion, dogmatism eller politisk, ekonomisk eller militär makt. En rådplägande demokrati är en där överläggningar — det vill säga diskussion, rationella förnuftsskäl och ömsesidig reflektion — är integrerat i ett demokratiskt systems hela arbetssätt.

… Rådplägande demokrati försöker att hitta vägar för att etablera och utöka kraften hos offentlig diskussion och kraften hos den demokratiska processen i en aldeia, en suko, ett distrikt och ett land. Rådplägande demokrati kan ge oss sätt att skapa frihet, inte från, utan för ett syfte, a moris diak (ett gott liv), för att åstadkomma resultat till förmån för folket. …

Konkurrens och laglighet i upprätthållande av lagen

… ett annat område i vilket konkurrens sker och med skadliga effekter på laglydnaden och vår demokrati. …

Militariseringen av våra civila myndigheter och den olagliga inblandningen och några från militären i civila angelägenheter sker allt för ofta. … varför, i ett så litet land behöver vi så många olika organisationer för efterlevnad av lagen, säkerhet och underrättelseverksamhet? …

… Låt mig vara tydlig med att militären inte har någon plats i civilt upprätthållande av laglydnad. … Upprätthållandet av laglydnad måste ske inom lagens gränser och dess organisation måste vara lämpad att göra det.

I detta sammanhang måste vi verkligen fråga oss varför polisen i Timor alltid måste bära dödliga vapen? Hur många gånger har vi sett poliser eller andra attackerade, sårade eller dödade av människor, också kriminella, med vapen? Å andra sidan, hur många gånger har vi sett människor skadade eller dödade av polisen? …

Källa: Presidentämbetets webbplats

Not

  1. deliberative i det engelska originalet. Kan översättas med lugnt rådgivande reflekterande betänksam överläggande rådplägande

06 — Kyrkan hjälper till med att säkra lugnt val i Östtimor

Landet har en historia med politiskt våld härstammande från rivalitet mellan tidigare frihetskämpar.

Den katolska kyrkan i Östtimor kommer att bidra till säkra att de kommande parlamentsvalen blir fredliga efter att tidigare val drabbats av våld, säger landets högste katolske ledare.

Den katolska biskopskonferensen (CET) kommer att samarbeta med den nationella valkommittén (National Election Commission — CNE) för att främja fred och stabilitet under valperioden, sade kardinal Virgílio do Carmo da Silva.

Tillsammans med CNE kommer [kyrkan] att hjälpa till med att skapa en god miljö för de kommande parlamentsvalen, sade han vid en presskonferens med CNE:s ordförande Jose Belo den 2 februari i huvudstaden Dili.

Han sade att även om andra steg skulle formuleras senare, är ett som planerats att utveckla olika utbildningsaktiviteter och valövervakningsgrupper i hela landet.

Det, sade han, skulle genomföras koordinerat av Dili stifts kommission för rättvisa och fred.

Landets första kardinal sade att kyrkan också skulle erbjuda särskilda böner för fred i alla församlingar under kampanjen liksom dagarna före och under valet.

CNE:s Belo sade att han var tacksam för kyrkans stöd och sade att alla timoreser verkligen behövde gemensamt arbeta för att utveckla landet.

Valet till parlamentet med 65 ledamöter kommer att hållas i maj, men datumet måste fortfarande bekräftas av president José Ramos-Horta. Han kontaktar för närvarande de politiska partierna för att höra deras åsikter, innan datumet tillkännages kommande veckor.

Östtimor har en mörk historia med politiska konflikter, ett resultat av pågående spänningar mellan tidigare frihetskämpar som slogs för det lilla landets självständighet från Indonesien.

Den sedan länge pågeående politiska rivaliteten mellan Xanana Gusmão från Nationalkongressen för timoresisk rekonstruktion (National Congress for Timorese Reconstruction — CNRT) och Mari Alkatiri från Revolutionära fronten för ett självständigt Östtimor (Revolutionary Front for an Independent East Timor Party — Fretilin) har utlöst ett politiskt dödläge och våldsdåd.

I maj 2018 gick landet återigen till valurnorna bara 10 månader efter ett val den 23 juli 2017.

Det skedde efter att Fretilins minoritetsregering, som knappt fick flest antal röster men inte en majoritet, misslyckades att säkra tillräckligt stöd under åtta månader för att lyckas stifta lagar och få en budget godkänd.

Valkampanjen var också drabbad av våld.

Fretilins supportrar kastade sten på medlemmar av oppositionskoalitonen AMP i Viqueque och Baucau. Vid den senare incidenten måste ett treårigt barn föras till sjukhus.

Den andra dagen anföll Fretilins supportrar AMP-anhängare i Viqueque med två lastbilar skadade och 18 AMP-anhängare sårade.

2006 orsakade politiskt våld fem personers död, omkring100 byggnader förstörelse och omkring 21.000 invånares flykt från Dili.

Den politiske analytikern Camilo Ximenes från Östtimors nationella universitet sade till UCA news den 3 februari att han tvivlar på att årets val kommer att vara lugnt med tanke på den ineffektiva kommunikationen mellan politiska partiledare, vilket påverkar gräsrotsgrupper.

Därför är det mycket troligt att det kommer att bli våld som vid tidigare val, sade han och tillade att Gusmão och Alkatiri fortfarande är bittra rivaler och troligen kommer att diskutera med varandra under kampanjen.

Han hoppas att den katolska kyrkan spelar en allt större roll i försöken att skapa säkra val med tanke på landets befolkning på 1,4 miljoner är övervägande katolsk.

Särskilt kyrkan kan också vara delaktig i att hantera problem som kan uppstå både under och efter valet, sade han.

Källa: UCA news